Posted by: immaia410 | August 13, 2011

jatuh di timpa tangga

merujuk pada entri Dr Zainurrashid…topik ni memang jadi fevret terutama untuk mereka yang akan back for good (means: yang akan pulang semula ke tanah air dari belajar di luar negara).  satu fasa yang jadi antagonist kepada mereka yang berada dalam jalan juang ini. scary!! seram!! itulah perasaan yang diluahkan masing2 bila isu ini dikupas, dan saling mendoakan agar masing2 tsabat dan istiqamah di jalan ini…

nak tak nak, semua akan rasa fasa ni, bezanya….sedar atau tidak, cepat bangkit atau biarkan, kecewa atau lebih bersemangat, makin lemah atau lebih kuat jati diri, sabar atau keluh kesah…bezanya, apa reaksi kita waktu ia melanda?

entri ni bukan ditujukan pada orang lain, tapi diri sendiri, agar satu hari nanti, kalau terjadi lagi, ini bukti bertulis untuk saya rujuk kembali. untuk jadi wadah orang lain, hantar link entri ni pada saya untuk “ketuk” saya dan “hulurkan” tangan untuk menyelamatkan saya…

saya tak nafikan, saya sendiri ada perasaan scary&seram tu sampai pernah bertekad untuk berada di bumi kangaroo lama2 sebab takut nak balik malaysia, takut futur. saya rasa plan sy ni terbaekk la untuk pastikan saya terus berada di jalan ni (antara faktornya la). tapi seperti kita yakin perancangan Allah lebih baik untuk kita walaupun pahit dan berat untuk kita lalui, memang kena yakin apa yang berlaku adalah yang terbaik. ditakdirkan Allah, tahun ni juga saya balik untuk kebaikan. truly speaking, saya tak bersedia! saya tak ada even plan A (jgn kata plan B). dowwnn =.=!

ada senggang waktu, lebih kurang 3 bulan, saya masih di sana, dalam keadaan 50-50 samada saya akan balik ke tak. dengan peratusan 50% ni, saya cuba persiapkan diri untuk balik…minta padangan sahabat seperjuangan, especially yg dah balik, keep connected n updated dgn org msia, jelaskan apa2 yang masih kabur dengan org2 di australia, cari ruang2 amal di msia, semua2 la apa yang perlu disiapkan…sampai ada sedikit keyakinan untuk jejakkan dua2 kaki ke tanah air dan mampu teruskan berjalan mahupun berlari…the biggest fear, keluarga. tambah2 lagi dengan situasi saya, yang pulang dengan status pelajar yang kena bersambung di malaysia. tak ada istilah dah grad, akan bekerja, tinggal di rumah sendiri, akan walimah, status kewangan stabil, fasa hidup baru,  plan kehidupan 5 tahun akan dtg; tak ada semua tu! dalam pemusafiran sy dr Aus – KL (yg saya kira buat kali terakhir dlm masa terdekat ni) apa yang saya mampu buat doa! n sematkan pengalaman dan kenangan yang secebis saya ada ni untuk jadi dahan pautan dan kekuatan untuk saya hadapi apa2 shj kat malaysia nanti.

status sy sebagai pelajar hold sampai bulan september, ok, pasrah! excited ni, sebab boleh spend masa yang ada ni sesuaikan diri dengan waqi’ (keadaan) di malaysia. suasana amalnya berbeza…(pesan seorg ukhti,,ermm ramai ukhti sebenarnya). fasa pertama, get urself into the system (done!), tak sia-sia keep contact dengan orang kawasan. then get urself activated (done!) tak yah risau, amal kat malaysia ni luas macam laut (ustaz dan ukhti kata) tinggal kita nak ke tak nak jer. the core problem, get urself mobile/dynamic. this when the family matter comes accross….sigh! =.=!! consequencenya, saya serabut, saya geram, saya rebel. stress setiap kali terima panggilan, sms or emel yg memerlukan keberadaan sy (eh, no! sy yg perlu berada di situ to get inlvolve).  adanya clash dengan plan family, adanya kata putus “tak boleh keluar”, soalan2 introgate, prasangka2 yang macam2 etc2…mula2 bolehla alasan baru balik, spend masa dgn family, aula’kan bina hubungan dengan family, ikut cakap ibu, hormati pendapat ibu…tapi lama2 jgn kata org lain, sy sendiri pon tak tahan dengan alasan tu. (warghhh!! macam mana nak “hidup” sampai bulan sept ni??).

Allah beri pelangi setelah hujan ribut tgh hari, plan utk jadi dynamic dengan bantuan akhawat habibati. 1. kerja!! bukan kerana duit poket tapi untuk ada peluang keluar dan berjumpa dengan orang. dapatla jadi guru sambilan dkat tadika kawan, marvellous! syukur sgt! jmpe akhawat, n yg plg best peluang utk mentarbiyah aulad🙂. tapi tak lama, selalu kena tanya pergi mana tgh hari (padahal dah bgtahu dah pegi tlg kawan uruskan tadika dia)…plan utk jadikan kerja alasan utk stay back pon tak menjadi (org biasanya 1 kali jer tak pegi sebulan, saya sebulan sekali jer pergi)… 2. kenalkan kawan2 pada parents, obviously parents akan curious kalau kita keluar dengan kawan yang diorg tak kenal. lagi2 dengan keadaan malaysia skrg ni (crime merata-rata n mcm2 cara, lagi2 kat ibu kota raya ni) yang ini sgt pelangi!!! walaupun 2 org jer stakat ni yg dtg umah tapi it worths a jack-pot! …….. macam fitrahnya pelangi, tak lama kan dia hadir?… mehnah demi mehnah saya kena hadapi kat rumah, sampai saya sendiri pancit, saya tak salahkan family 100% (mrk tak boleh nak faham dan terima saya as it is), a part of it kelemahan saya yang tak kuat nak hadapi semua ni, tak positif. apa yang sy rebel makan diri sendiri, huhh mmg pengajaran besar buat diri saya. jadi, plan2 tadi yg membuahkan pelangi bertahan sekejap jer….dan saya, terus tenggelam timbul lemas dalam ombak lautan dalam.

sy sedar, banyak kapal yang cuba selamatkan saya, lalu dekat dengan tempat sy lemas tapi terlupa nak turunkan pelampung ataupun tanya dari atas kapal macam mana saya boleh lemas, saya ok ke tak….saya tengah lemas dan lemah sangat,, macam mana saya nak jawab? tak pernah cuba cara praktikal nak selamatkan saya…ada la bot penyelamat yang datang n saya naik tapi bot tu nak pergi arah lain jadi saya tak boleh ikut lalu terjun balik ke lautan dalam. ada jugak, naik bot penyelamat tapi sama-sama karam…berpaut la saya pada serpihan kayu (cebisan pengalaman n kenangan) berada atas kapal laut di bumi australia dulu…

ni tak boleh ni, berpaut jer tak ke mana. nak “makan” apa? kalau kena makan dgn “ikan paus” macam mana? saya pon ambil keputusan untuk berenang cari arah tuju…why not, saya join rakan kuliah bulan julai ni? banyak kena cope, both as student kat malaysia n subjek2  yang kena catch up. nak tunggu sept baru nak adjust, penat jugak tu… apart from that, biggest aim untuk keluar dari kelemasan ni. jangka waktu kelemasan ni buat saya terfikir tentang 1 perkara jer. keikhlasan saya setiap detik saya berada dalam jalan ni. yes, IKHLAS. sejauh mana selama ni saya benar2 ikhlas beramal, berkorban, menuntut ilmu, merangka program hanya semata-mata untuk redha Allah. semata-mata! kenapa bila Allah tarik semua nikmat saya down? buat saya benar2 question niat ikhlas saya.

jadi saya nekad nak join in bulan julai ni. Alhamdulillah, nikmat pertama, Allah mudahkan untuk dapat tempat dalam intersesi (urusan yang menyusahkan pihak pengurusan biasanya tidak dilayan, huhu yerla nak proses kemasukan saya sorang, biasanya admin tak ambil kerja2 picisan mcm ni). Anyway, nikmat kedua, dapat kolej! tak perlu meredah traffic jam waktu pagi n petang, dan dapat spend lebih masa di shah alam! yeay! mission accomplished.

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah….Allah masih menyayangi hambaNya yang lemah n tak reti nak bersyukur ni (n Allah always forever will) hanya saya jer cepat lupa Allah sentiasa ada di sisi saya lebih dekat dari salur darah di leher saya…forgive me Allah for all my sins, forgetfulness, whining and being ungrateful….comes another nikmah one after another, despite the burden n trials along the way, I’m pleased and syukur….dapat sms utk join halaqah since minggu pertama jejakkan kaki ke uitm, minggle dgn sahabat2 seperjuangan smbil iftar hari khamis bersama, ada planning utk dakwah kampus….walaupun masih kabur2 saya yakin ada tempat untuk sana di sini, ada nur yang menyuluh saya kembali berjalan (atau berlari) di jalan ini….inilah perjalanan saya bermula semula, dari SA ke SA…

peringatan untuk saya kalau diuji lagi sebegini…

1. jangan rebel, tetap ingat Allah.  memang kena jaga hubungan dengan Allah. beside yang wajib, solat sunat n baca AQ TOLONGLAH jangan tinggal. itu jer la kekuatan yang you can count with n sumber kekuatan paling besar. you lose it once, you know the feeling, you wont want to lose it again.

2. u plan, but if the reality doesnt go the way u plan, relax…jgn cepat melatah dan merengus. istighfar because Allah is The Planner not you. take a deep breath n plan ur next actions

3. dont be silly relying your fate on others. ukhuwwah dengan disiplin, itsar dengan disiplin. jangan tunggu orang lain untuk buat sesuatu utk perbetulkan keadaan, jgn cepat tersinggung dengan reaksi orang lain, pecah kan ruyung ego, ruyung kemalasan dan ruyung selesa tu. kalau tak macam mana nak rasa manisnya sagu kemenangan islam atau sagu kesyahidan?

4. keep loving your family eventho their life is totally different from you. love them doesnt mean you have to follow what they like doing. the only action is du’a. may Allah opens their heart for deenul islam one day and respect others whom practicing it (not meerly islam is my faith n as long as i believe in it, thats it, others please dont bother or interrupt. n wont drag others to do what islam says not to do)

5. remember, Allah loves you more than you even love yourself. Our Nur-ul-Qolbi…

 

its been loooong time since I want to express this. Jzkk for an intro entry by Dr ZZ, it sparks my thoughts upon this. as I said, this is for me to remind myself day by day ahead. if it is useful for you, praise Allah! He opens ur heart to another new chapter of your life…I am not the best mankind alive, and I am not a perfect muslimah yet my aim to work hard to achieve the best and perfection each and every day as my breath taken, inshaAllah. a lesson for you and a thousand lesson for me. May Allah bless us all, ameen.

(p/s: maaf entri ditulis dalam bahasa melayu dan english. some english words are better in describing my true and deepest feeling. please forgive the “rojak”)

Jzkk for reading and please do share your experiences and thoughts on this….


Responses

  1. Jzk for sharing

    Dr Z

    http://zainurrashid.com/?p=1003

    • Wykk.

  2. akk.. mabruk akak. semoga lebih thabat.. alah akak.. chill je.. rancang dengan apa yang ada di tangan, bukan yg kita angan-angankan. saya yg dah staun 6 hari duk kt malaysia ni pun, belum dapat lagi rentak sehebat kt adelaide dulu. pernah dulu sy voice out sy dah nk staun duk kt malaysia, tp still kelam kabut.. ada akk tu kata, “xpe.. stengah org kena staun lebih, tapi kena make sure proggressive. bukan pada hasil amalnya, tapi izzah n semangat pun berkembang. jgn duk gembar-gembur semangat dahulu kala, tapi bangkitkan semangat2 yg lebih berpijak di bumi nyata” (ok.. tak. akk tu tak buat ayat cmni. tp ayat tu jadi cmni bila masuk dalam otak sy. hehe)

    Lama jugak la sy menangisi apa yg tiada (adelaide bumi barakah).. tapi akhirnya, sy sedar.. n sy stuju dgn apa yg akak kata dlm post neh, kte xboleh aim tuk berpaut pada orang, tapi kita kena aim nak jadi pengemudi (ok.. sy rephrase ayat akak tuk jadi version sy) hehe. walaupun rasa kita ni masih dalam version ‘yg perlu diselamatkan’, tapi kte kena ada jiwa penyelamat. baru la tak tenggelam. ada je org lemas sbb kapal karam, tp dia duk berenang cari org yg dia boleh selamatkan, kn? sgt macho…

    kalau yg ada di tangan skarang ni tak menampakkan kte bersinar di mata ummat, ingatlah kalau kte lepas bebas pun, kita bukannya nk bersinar di mata manusia, kte nak gemilang di mata Allah. Allah tahu betapa semangatnya kte merancang dan beramal dengan apa yg kita ada.

    dia jadi problem kalau kte mmg guna keterbatasan tu sbg alasan untuk escape kerja tarbiyah dan dakwah! no-no. xmo jd cmtu, ok? (untuk diri sy)

    sy pun ada rebel sket masa awal balik hr tu. tp mmg sy taubat btul la ble mgenangkan btape susahnya ummi abah sy membesarkan sy dari kecik baby dulu. takde satu pun yg ummi abah sy buat yg memalingkan cinta saya pada Allah dan Rasul, jadi xde hak untuk saya lawan ummi abah. dari nk buat amal, tambah pahala, last2 dapat dosa pulak, nauzubillah..akhirnya kesilapan tu sy humbankan pada diri saya sendiri, dan solusinya sy rancang satu persatu dgn berpaut hebat pada Kekuatan Allah. Saya rupanya yg tak pandai mentajmik family.. yg tak pandai ambil hati.. yg tak pandai bersabar dengan insan-insan yang dah bersabar dengan perangai saya berpuluh tahun..sy mula jelas kenapa Allah byk bagi ayat tekankan suruh anak taat dan sayangi ibu-bapa, jgn derhaka.. sbb anak tu, bila dah ada ‘kepala’ sendiri, terlupa plak dia keluar dari mana, kadang2. hehe..

    kalau ada suami pun, kita tak tau se-strict mana suami tu, sethabat mana dia… kita perlu ada kekuatan juga, dia pun perlu ada kekuatan juga. dan dua2 clear untuk berpaut pada Kekuatan Allah. so.. accept this as peluang training ground hebat dari ALLAH. Allah kan Maha Tahu camne nk train kte? n dia pun Maha Tahu cmne org lain perlu ditrain. Setiap training pada setiap manusia tu, adalah sangat specific, sgt bertujuan untuk mengesani seseorang secara halus dan berkesan jika kita yakin benar dengan hikmah yang ALLAH lampirkan untuk kita, dan yakin dgn solusi Allah: sabar dan solat.

    Bidadari syurga tempatnya di Syurga. Kita akan pulang ke sana dengan bangga, insyaAllah, dengan cerita-cerita dunia yang mampu kita banggakan, saat kita meneguk susu dan arak yang Allah halalkan dari aliran sungainya, saat kita menikmati anggur dan delima yang tak putus2 terhidang selagi kita pinta.. dan saat kita mengenyit-ngenyit mata pada sang ‘wildan’ yang Allah janjikan untuk berada di sana bersama kita..

    p/s: Fuh. boleh jadi satu entri nih. penangan chapter 1,2,3 yg saya kena hantar esok. hehehh.. All the best akak cayang.. n yg lain2 yg akan berenang gagah bersama-sama nnt🙂

    • mmg blh jd 1 entri baru. dats what happen to me, konon nak reply entri dr zz, last2 cut-past jadikan entri baru🙂
      jzkk for the comment!

  3. http://emirabukhalil.com/futur-lagi

    peneguh kata-kata


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: