Posted by: immaia410 | July 20, 2011

hujan emas negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

lama tak post new entry. niat tu ada, idea pon dah ada, draft jer yang yang makin menimbun, semua tak dipublish sbb tak mampu nak menghabiskan kata-kata…

entri ni special sebab yang pertama setelah balik ke malaysia. lepas dah lalui macam2 mehnah dan tribulasi (macam pergi berperang pula bunyinya), tak, ini hanya dugaan kecil jer dalam perjalanan hidup sebagai seorang hamba. tengok orang lain, pasti ujian yang mereka lalui lebih besar dan hebat. inshaAllah entri-entri lepas ni pon akan berudarakan malaysia sebab hidung ni dah back for good (kata orang ostolia).

nak coretkan perasaan memang tak mampu nak ukir dengan kata-kata sepenuhnya. tinggalkan tempat benih islam disemai, dibaja, dijaga sampai tumbuh ada akar, ada daun, setiap musim berbunga memang rasa sangat “berat”, bukan tak redha tapi berat dengan air mata. yerla, pokok ni akar nya belum ketunjangan, dah kena cabut, bawa balik dan cuba ditanam kat malaysia. yang mana pokok ni dah biasa dengan udara bumi subur, nak tanam kat tempat jerebu dan banyak perosak? risiko tinggi untuk tumbuh subur. (baca dgn fikiran out of the box)

nama pon tanah kurang subur, jadi memang benar dugaan2 yang disangka. (urm cukuplah dengan kiasan) nak katanya, balik malaysia, culture shock. tambahan lagi, tak mentally prepared pon kena balik tahun ni.  dugaan datang sejak hari pertama jejakkan kaki…kehidupan di rumah, famili, hiburan, masyarakat, isu2 semasa…semuanya rasa asing (yang sebenarnya diri ini yang tak mahu ambik port sbb masih terasa saki baki perasaan di airport Adelaide buat kali terakhir).

 

lepas masa berlalu dan berlalu, diri ni makin yakin dengan kehidupan dia. ada satu ketika tu, terfikir sgt tentang keikhlasan. kenapa perlu berduka, down, tak ada semangat? bukan kah hidup ini untuk Allah semata-mata? kat bumi mana pon Allah letakkan kita, tetap kena jalani kerana Allah. susah nak describe kefahaman ni dengan kata-kata. tapi konklusinya, keikhlasan tu kunci segala-galanya. tapi untuk dapat kunci ni bukan senang, hati kena jujur dengan diri sendiri dan Allah, pemikiran kena matang dan mendalam, mujahadah kena kuat. dengan keikhlasan kita akan sandarkan segala-galanya kerana Allah, dari pemerhatian sendiri, amal yang dilakukan dengan ikhlas, byk potensi untuk kita istiqomah dengannya. masih tak jelas, cuba buat, kemudian muhasabah hasilnya…

benarlah, kita rasa tempat orang yang kita selesa, mudah, tenang adalah tempat terbaik untuk kita. sehingga terdetik niat nak tinggal lama di sana. tapi, benarlah, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita…

satu perkara yang saya sedari ialah sejak akhir2 kebelakangan ini, masa di Adelaide, bermula sem 2 2009, hati tak sepenuhnya berada di kelas. dengan suasana yang serabut, perbualan yang bingitkan telinga, pergaulan tanpa batas,  kadang2 diri ni berpura-pura “ok with that”, RIMAS! hidup hipokrit dalam kelas!……… yang pasti hari pertama di sini (uitm shah alam), dah terasa ketenangan. semua satu aqidah, bukan setakat satu misi utk jadi seorang doktor gigi yang baik tapi satu misi juga untuk tetap berpegang pada agama islam. fakulti pon menjaga kebajikan dari semua segi, bukan intelek jer tapi ruhi dan jasmani jgk. memang tak mudah nak blend in masa mula-mula kenal tapi harapan itu ada, suasana tu damai menenangkan hati. contoh kecil yg kita mungkin terlepas pandang, setiap permulaan kelas dimulai dengan salam kemudian basmalah, kan lebih molek begitu, inshaAllah majlis dipayungi malaikat…

sedikit sebanyak terubat luka2 dan parut kat hati, kan Allah janji setiap yang berlaku ada hikmahnya…hanya perlu berbalik kepada kita untuk bersabar dan bersabar sehingga Allah pertontonkan hikmah itu… jangan mengharap hanya di dunia, mungkin hikmah itu di syurga? panjangkan angan2 dan harapan itu…

saya gembira Allah kembalikan sy saat ini, mg ilmu yang dituntut disini lebih diberkatinya, ameen…

ba’da maghrib,delima satu,shah alam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: