Posted by: immaia410 | January 18, 2011

retrospek kehidupan

pelbagai perkara berlaku dalam hidup. dan kena yakin setiap yang berlaku tu tarbiyyah (pendidikan) untuk kita. kita mungkin diuji dengan kesusahan dan kesedihan di mana bila perkara tu berlaku akan menguji keyakinan kita pada qada’ dan qadar Allah. ya, mungkin kesan jangka pendek sangat memedihkan hati dan perasaan, mengganggu konsentrasi dan pemikiran. tapi jiwa yang dekat pada Allah akan terselamat dari terus meratapi apa yang berlaku. bukankah org yg beriman tu bila diuji dia bersabar dan beristighfar? dia terus tersenyum dan menyusun semula langkah untuk bertatih semula. kadang-kadang dalam kehidupan terlalu lama sangat berjalan dan berlari sehingga kita terlupa kita berpijak di bumi, lalu Allah ‘tersungkurkan’ kita untuk kita berhenti sejenak, berpijak semula di bumi. memang sakit, luka, kepala pon pusing-pusing tapi buat sejenak waktu kita kembali pada tanah, tempat asal kita. di situ kita sedar kita ni lemah dan rendah, hamba pada Khaliq.

ada seorang kawan yg baru dikenali bagitahu, anggapla apa yang berlaku ni macam mendaki gunung everest! very hard, challenging, tak semua orang pernah alami, give you cold-hearted, semua2 lah tapi yakin lah lepas dah lalui semua ni, gunung lain-lain tu jadi ‘mudah’. bukan mudah easy tapi lebih bersedia, tahu macam mana nak handle. nak lalui apa yang berlaku memang sangat berat tapi boleh diringankan dengan zikrullah. ingat sirah nabi, ujian dan dugaan rasulullah berdakwah lagi dasyat, apalah sangat nak dibandingkan dengan apa yg dilalui. tambahan, ujian dan dugaan orang lain malah lagi besar. daripada murung sebaliknya, bersyukurlah. Allah masih teguhkan hati dalam islam. ameen, ameen, ameen ya Rabbal A’lamin..moga hati ini terus kuat dan tabah!

yang penting ambil ibrah daripada setiap yang berlaku. boleh jadi ujian ini utk kafarah dosa, jadi bertaubatlah. dosa yang jelas dan terang hinggalah yang tertutup dan tak perasan. feel like being reborn again. tak perlu kena sumpah jadi haiwan mcm dalam cerita hindustan. bila baru lahir kan ibarat kain putih, mulalah mencorakkannya, kali ni dengan corak yang lebih cantik daripada yang sebelumnya…

oh, indahnya kehidupan dunia yang landasannya menuju akhirat. ni barulah hakuna matata!

moga langkah yang diorak selepas ini lebih jelas hala tujunya, lebih suci derap tapaknya dan tersusun jejaknya..may Allah bless the path…


Responses

  1. salam.. terima kasih atas perkongsian!

    • wsalam…terima kasih atas persinggahan…maaf dah lama tak update blog🙂 singgah lagi🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: