Posted by: immaia410 | July 20, 2010

kegelapan dan penerangnya

dari buku “Taujih Ruhiyah 2 – Pesan-pesan spiritual penjernih hati”

Abu Bakar r.a. yang berkata, “Kegelapan itu ada lima dan penerangnya juga ada lima. Cinta dunia itu kegelapan dan penerangnya ialah takwa. Dosa itu kegelapan dan penerangnya ialah taubat. Kuburan itu kegelaan dan penerangnya ialah ucapan Laa ilaaha illallah Muhammad Rasulullah. Akhirat itu kegelapan dan penerangnya ialah amal shalih. Dan, Ash-Shirath ialah kegelapan dan penerangnya ialah keyakinan”

Tentang keyakinan,

ada kaitan dgn golongan siddiqin yg ustaz halim cerita haritu. kita boleh mengaku kita beriman tapi sejauh mana kita membenarkan kata-kata kita? keyakinan merupakan tingkatan tashdiq (membenarkan) paling tinggi – iaitu bila dia melihat dgn mata atau mendengar dengan telinga tentang kalimah2 Allah dan perkara-perkara ghaib yang diterangkan dalam al-qur’an dan as-sunnah, dikatakan dia yakin apabila sentuhan-sentuhan deria ini membuahkan amal yang jelas bagai disuluh cahaya yang terang benderang.

kita sangat berharap kita tergolong dalam golongan siddiqin yang memilik keyakinan yang teguh dan utuh. rasulullah mengajar kita doa berikut dalam memohon kekuatan dari Allah…

Ya Allah, beri kami rasa takut kepada-Mu yang membuat kami jauh dari maksiat kepada-Mu, ketaatan kepada-Mu yang menghantar kami ke syurga-Mu, keyakinan yang membuat musibah dunia terasa mudah bagi kami, beri kami kenikmatan dengan telinga, mata dan kekuatan kami selama kami hidup, jadikan pewaris dari kalangan kami, jadikan balas dendam kami atas orang yang telah mendzalimi kami, tolong kami dalam menghadapi siapa saja yang memusuhi kami, jangan jadikan musibah kami di agama kami, jangan jadikan dunia sebagai puncak obsesi kami dan tujuan ilmu kami, serta jangan buat orang yang tidak menyayangi kami itu berkuasa atas kami.

(diriwayatkan at-Tirmidzi dan al-Hakim di al-Mustadrak. menurut at-Tirmidzi, hadith ini hasan. disahihkan al-Hakim, dengan disetujui adz-Dzahabi)

musibah tu ibarat ranjau di jalan orang-orang yang beramal untuk akhirat. Ya, musibah merintangi mereka dan menunda mereka untuk menunda beramal. Kerana itulah, antara isi doa ini ialah minta keyakinan yang dapat mengurangi tekanan musibah, agar tidak menjadi batu sandungan yang menghalang seseorang itu dari beramal untuk akhirat, lalu menjadikan dia berusaha terus-menerus mendapatkan sinar di dunia, yang kelak akan menghilangkan kegelapan titian ash-shirath di akhirat kelak…

akhir kalam, setiap detik kita ditarbiyyah directly dari Allah dalam meniti kehidupan, praktikal sehari-hari bila kita diuji dengan kesenangan dan kesusahan. Indirectly dengan mendapat tarbiyyah dari murabbi yang disusun dengan kemas dan merangkupi semua aspek kehidupan. lebih serius kita dengan tarbiyyah yg disusun, akan lebih peka dan matang kita menghadapi tarbiyyah praktikal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: