Posted by: immaia410 | November 24, 2009

turning over a new leaf

esok, 25 november genap 2 tahun sy tinggal di teratak sewa sy sekarang…teringat kisah2 mengangkut brg 2 thn yg lalu. kenangan manis yg menjadi detik2 indah dalam hidup sy. tahun tu, 2007 ramai kakak2 senior yg akan BFG (baca: back for good) jadi rumah sewa yg satu ni jadi tumpuan kelengkapan rumah…rumah manik, baitul iman, rumah marion, rumah SDB digabungkan menjadi baitul abrar!

dan sekarang, pd thn ini, 2009 setelah 2 thn di cowandilla, ahlul baitul abrar ambil keputusan untuk menyelongkar kehidupan yang baru dan berbeza..target area: EAST. utk pengetahuan, cowandilla tu area west. sylah org paling excited dgn kriteria tu sbb selama 4thn di adelaide (bc: south australia) tak pernah tinggal kat area east (juga sorg lg ahlul abrar cik NS tp sy lg excited kot)…lepas abis exam, last paper jumaat lepas, terus mula kemas rumah – brg peribadi, brg rumah pastu brg2 isma…ouhh lupa nak cerita, kita flashback skit lagi….

1st week swot vac dah stat cari rumah sebenarnya…mungkin beloved hsemate dah mula cari sebelum tu lagi tapi sy mula bersungguh time dah abis 3 clinical assessment tu..lagi2 bile agent dah bg 21days notice yg last house inspection adalah 30th november. bbrp rumah jd pilihan hati n kami pon bergilir2 pergi inspection. inilah system house rental disini…nak cerita detail pjg sgt, diringkaskan= iklan>inspection>apply>landlord nilai>chosen one get the house! ni link yg normal la..ade je yg pelik/short cut mcm rumah abrar sekarang, yg terletak di paradise…aah nama suburb ni paradise, dealing dgn landlord terus lebih ringkas rantai nya..

lepas abis 1st paper sabtu minggu lepas, belek2 iklan house rental dgn rumate kesayangan cik SR..iklan property hanya ada pada hari rabu dan sabtu setiap minggu, sahaja…setelah short listed kan rumah yg 4 bilik ke atas, iklan umah 41, Lincoln Rd, Paradise jd perhatian..sbb 1st time house hunting kat internet dh berminat ngan satu umah ni, few doors down, no. 19…terus google-map kan alamat rumah, wahhh mashaAllah, yg ni lagi dekat ngan o-bahn* ok2 kite tgk plak luas kawasannyer through google-earth…menarik2, ok la! then la-la (dan-dan) tu jgak call landlord utk wat appt inspection..terus dpt, ouhh landlord org asian rupanya 1st time dgr suara, mungkin china? mungkin vietnam? xpelah ape2 pon, he’s sound very kind..siap dah tny details serba sedikit – n he’s happy to hear our-student-background..dia agree utk inspect ahad ptg..

esok tu, kak SN ngan cik NS jer yg dpt pegi inspect..pak cik n mak cik landlord tu trus tny mane I n S? ouhh explain la yg kami berdua still exam, especially I yg ada paper esok (isnin). 1st impression (review k.SN ngan cik NS, rumah tu agak klakar jgk la floor plannyer compare ngan abrar cowandilla…diskas2, we decide to wait respon dari bbrpa rumah lain yg dah diinspect n applied. by selasa, no answer..ouhh caner nie?? lg 2 minggu je kene kluar, rumah pon x dapat lagi.. ya Allah teguhkan hati kami terima ketentuanMu! tgh hari tu (isnin) call p.cik n m.cik CH tanya2 rumah still available ke? n bile diorg akan decide keputusan tenant? this is the nice part. m.cik CH insist sy n cik SR gi tgk umah tu. hurmm caner nie? lusa (rabu) ada paper, tough n killer plak tu…tp wat je apptmnt nk inspect lg skali sbb esk (selasa) cik SR last paper..pape pon dia boleh je g tgk inshaAllah..

mulanya tak kisah jer cik SR n cik AS gi inspect..kalo 2 org strongly kater ok pon sy akan terima jer.. anyway, anyhow m.cik CH insist sy gi tgk. call lg skali utk reconfirm, dah terjanji sy akan pegi tgk sekejap…Allahu Akbar! agak spacious rumahyer 3 bilik with 1 master bedroom, 1 double dan 1 single + bonus (unit 2 bilik detach kat blakang rumah)! menarik kan??? hurmm caner ni? hati dah belah-bahagi. kalo ikut kriteria (our own frame) mmg tak fit la ciri2 umah tu ikut 100% yg semua org nak..at last janji ngan landlord by mlm tu akan buat decision nak ke tak umah tu? rasa pelik skit part nie…slalunya landlord yg decide 100%? huhu xpela, Allah dah buka dan permudahkan urusan… malam tu call mrk balik dan bgtahu yg kami nak sewa situ, alhamdulillah…terus dapat!! buat appt utk sign contract n now hadapi 2 lg papers dgn hati yg separuh tenang……

ari sabtu 21st november acara sign contract di rumah abrar yg baru!! ouhh semua ikut (except AS) – yerla semua dh abis xm time ni, sebelum sign contract ade jer org habis xm lg awal tp tanpa bukti hitam-putih rumah dah dimiliki, tak termotivated kot nak mula kemas barang…tapi balik je dr sign agreement sabtu tu, malam tu dah start ~Mengemas!!!~

alhamdulillah stakat hari ni (Selasa) most brg personal dah diangkut guna bermacam kereta sahabat handai di sini, Humaira’ esp yg paling bekerja keras, most every trip hantar brg dia ada. good job Humaira’! major angkut kamis ni, brg2 besar yg akan mendapat bantuan org2 kuat adelaide (hurmmmm), akn wat mowing ngan carpet cleaning jgk hari yg sama…mg Allah beri kekuatan dan permudahkan segalanya, ameen!

disebalik otak sy yg suka “mewujudkan kaitan” (yg kadang2 diibaratkan “lawak PhD” oleh sesetengah pihak)…tp yg ni serius nyer fikir dan ia menjadi doa sy buat ahlul abrar – IM, SR, NS, SN, AS –

moga kita menjadi / tergolong dalam org2 yg berbakti (Abrar) buat agama Allah ini kerana org2 berbakti tempatnya di syurga (paradise) yg penuh kenikmatan, ameen…mg perpindahan kita ke paradise, bukan setakat syurga dunia yg kita inginkan tp hidup utk kenikmatan yg lebih tinggi nilainya di akhirat kelak, ameen ya Rabbal Alamin… [rujuk 83:22]

gmbr2 coming soon inshaAllah~andai berkesempatan

wallahua’lam

*bas tamiya adelaide yg femes, hanya ada 2 tempat je kat dunia yg ada khidmat ini, Adelaide (the only state kat OZ yg ada) dan di Jerman ^_^


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: