Posted by: immaia410 | November 15, 2009

kuasa tuhan

forecast cuaca adelaide november 09forecast ini diambil dari wheather.com.au utk adelaide dan suburbs sekitarnya bg 15nov-21nov 2009.

dah terbiasa kat sini untuk tengok wheather forecast setiap hari – bukan utk menguji kesahihan, forecast tu berubah ikut current condition pon – tapi atas faktor perubahan cuaca yg drastik kat adelaide ni (australia amnya), even selang sehari!

teringat belajar geografi dulu, australia sinonim dgn kawasan cuaca ekstrim yang liputan hujannya kurang 100mm setahun. dulu memang tak dapat nak bayangkan, and here i am mengalami sendiri fakta-fakta tu. awal tahun dulu minggu akhir januari (baru balik sini dari m’sia) berkesempatan rasa summer heat-wave week… terkenang satu malam tu yg suhunya 33 degree, mmg tak dapat tidur, peluh menitik-nitik, angin kipas pon terasa bahangnya, apetak nya siang tu, 45 degree kat kawasan adelaide n kat area beach ade yang cecah 60 degree!…nak dicompare dengan suhu winter tahun ni yang rata-rata below 10 degree, subhanallah! dan hujan hampir setiap hari sampailah masuk spring aritu pon masih lagi hujan…tiada wheather autumn/spring “suhu belasan hingga 20-an yang nyaman, angin dingin sepoi bahasa tapi masih ada sinar matahari”..bagus juga, ada hikmahnya tiada nice wheather (panggilan org disini), tak de la omputih berbaring-baring di merata-rata, huhuhu…

tapi setelah hampir 4 tahun di sini, mmg cuaca sepanjang tahun ni sangat berlainan daripada tahun2 sebelumnya… benarlah Allah berkuasa atas semua perkara; litupan awan, kelajuan angin, hatta perbezaan suhu by point one (0.1) degree sekalipun. tak reti sangat nak buat analisa cuaca mengikut kaedah metereologi…mungkin kena consult kak Dz nanti utk huraian lanjut info dalam kotak kat atas. tapi temp min dan max yang terpampang kat situ dah cukup utk mengetuk diri betapa alam ini ada Pengaturnya. range suhu dari 15 degree – 40 degree dalam satu minggu yang sama. MashaAllah!… kejadian ini pon sudah cukup buat diri berasa kerdil. tak sedarkah manusia, sehebat-hebat perkara yang belaku ini datangnya pastilah dari pencipta yang Maha Hebat juga!

berhenti sejenak, bagi ruang kat pancaidera kite mengamati alam, menghayati apa yang ada disekeliling, biarkan iman bermuhasabah, akal berfikir dan hati berbicara dgn kita…lets listen to ourself sometimes, n urself will tell u what’s the best!

Dan milik Allah-lah kerajaan langit dan bumi; dan Allah Maha kuasa atas segala sesuatu. Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berakal, (iaitu)orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata) “Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakansemua ini sia-sia, Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka”  {Surah Ali-Imran, 3: 189-191}


Responses

  1. baguih nyer acik lily..ingt lg subjek geografi dolu2…hehe..

    tringt summer mase first yr..45degrees..klua umah berpinar2 mata..

    kat sini pon da panas ceni..caner la panas api neraka..huhuhu…

    • Allahumma Ajirna Minannar…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: