Posted by: immaia410 | October 20, 2009

keyakinan dan tawakkal

exam around the corner…

1st paper jumaat ni (23 okt) – DCP3 : fixed prosth, 845am-10am

next:

14 nov – DHS : Orthodontics, 150pm-4pm

16 nov – D&D : Oral Microbe & Oral Patho, 150pm-5pm

18 nov – DCP3 : Endodontics & Cons, 920am-1130am

20 nov – DCP3 : Periodontics, 920am-1030am

persediaan untuk exam bukan sekadar prepare mentally – study, revise, buat past papers TAPI juga preparation dari segi spiritual, physical dan our emotions…

mentally…semua org dah tahu kot..sejak UPSR lagi dah ketemu big exams. tips for coming one: since kebanyakan subject dah nak habis kan, dah boleh stat susun nota2, exercises, lab notes etc ikut each subject. take note reference books yang needed (gi pinjam siap kat lib kalo perlukan). buat jadual study sebelum swot vac bermula lagi..plan ahead jadi kita tahu priority kita dimana.

spiritually…dimana kita letakkan keyakinan kita pada Allah terhadap exam sejak sebelum mula swot vac lagi. jaga hubungan dengan Allah (tingkatkan lagi amal – puasa sunat, qiyamullail), kurangkan buat kerja2 lagha bermula sekarang! untuk jaga hati dan ingatan…dan bila study, ikut adab dan syariat. jangankan kerana nak capai result yang bagus, gunakan cara yang dilarang, remember, Allah’s bless that we are aiming for.

physically…stay bersenam, jaga pemakanan dan tidur yang cukup!!! kesihatan satu nikmat dan tanggungjawab kita utk syukuri nikmat tu dgn menjaganya walaupun kita busy nak exam. senaman dibuktikan dapat kurangkan stress. makanan pulak bykkan amik protein utk jana fikiran, kurangkan karbohidrat yg blh dorong utk ngantuk, banyakkan fruits and veg, minum air at least 8 liter sehari (skrang tgh approaching summer, mudah dehydrated). tidur yg cukup maksudnya fix time approx 5-6 jam je sehari. no more no less! our body need time to rest and recharge in order to keeps its function!

emotionally…banyak kan senyuman! meet other people (dont lock urself up in the room for days), telefon ibu dan abah ke saper2 ke, after all make du’a before and after study, after each prayer. bilamana rasa hampir stress/tgh stress, go somewhere yg boleh tenangkan fikiran…beach, botanical grdn, even ziarah sahabat2 lain.

there u go some tips to share. a reminder to myself n for u..

after all, sebagaimana kita prepare sungguh2 utk hadapi exam duniawi ni begitulah juga kita kena prepare ourself utk ujian di padang mahsyar di mana segala apa yang kita dah buat (i.e belajar) kat dunia ni dipersoalkan balik di akhirat kelak. sejauh mana kita bersungguh-sungguh mencari dan belajar ilmu / fikrah islam? bila dah belajar tu kita praktikal kan tak? ikut procedure yang betul (i.e sohih ikut yg rasulullah saw ajar) tak? samalah jugak caner kita mentally prepare for exam kat dunia ni… physically plak mcm mana kita bersyukur dengan nikmat sihat, lapang dan kesenangan yg Allah bagi utk kita sumbang kan kembali kpd org lain dan pelihara nikmat2 tu agar kita berterusan boleh bermanfaat utk masyarakat….spiritually, dengan berterusan pelihara solat dan tingkatkan amalan (bukan hanya bila kita perlukan pertolongan Allah, cth time exam jer jaga solat, ngaji etc) tapi nak katanya, it supposed to be setiap masa begini sbb kita tahu dan yakin ada BIG exam menanti kita di akhirat kelak. dan berterusan berdoa dan bertawakkal selepas dah berusaha, kerana hanya dengan redha Allah yg akan tentukan kesudahan kita dimana, dapat result ok ke tak…

famous equation ever~ usaha + doa + tawakkal = result + redha

wallahua’lam..moga kita tergolong dalam golongan yang diredhai dan dirahmati Allah.

selamat berusaha rakan-rakan! mujahadah fil imtihan!

ma’at taufiq wan najah~


Responses

  1. wah2.. aura ajk bro surebud ni..hehe

    • org tak exam pon applicable jugakk tau hehe

  2. quote from wrapper dove ttg senyuman

    “a smile is a curve that makes most of things become straight”

    meaningful kan? keep smiling😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: