Posted by: immaia410 | June 29, 2009

exported – demam imtihan [dated 28 june 08]

salam…ni la keje saya selagi blum abis paper… keje nak export jerr.. x sanggup nak pindah dgn tgn kosong. jadi sy angkut skali ‘perabot2’ rumah lama… paper kedua, DHS3 baru selesai jumaat lepas. yg tinggal, 1 more subject, 2 more papers, 3 more components – perio,prostho,clinical practise! ya Allah bantulah hambaMu yg lemah ni….

for the mean time, from entry doluw2…..[maaf la presentation entry agak mencekau mata. wanna keep the originality]

salam mahabbah.

smalam petang selamat sudah ku duduki paper ketiga memerangkap paper kedua terakhir utk sem ni. alhamdulillah, syukur yg tak terhingga kpd Rabbul A’lamin atas pemberiannya. paper ‘Dental&HealthScience’ selama 2jam tu kutempuh dgn ketenangan (juga kpd org lain) yg fokusnya tak terganggu dek batuk yg dah hampir 2 mggu kuhidapi. paper ni paper yg paling menarik utk sem ni ape tak nyer minggu terakhir sebelum swot vac Dr RL (course co-or DHS utk sem ni) annouce: ‘Questions for this coming exam will be taken EXACTLY from previous years exam questions’ Wahhh terkesima rakan2 seperjuangan mendengar… yg sebentar td [bc: lecture 30 mnt yg lalu] telah merantau jauh ke alam lain turut memberi perhatian…

lepas je abis lecture RL hari tue, ramai la yg kelihatan di computer suite “comel” dan “meriah” [sederhana besar dan ramai pengunjung] tumpangan kami. awal2 minggu swot vac dah ade plan2 sane sini, menyusun strategi utk tackle paper kali ni..utk pengetahuan, paper DHS antara paper yg mencabar buat student2 course ni. ape tak nyer CASE yg diberi perlu dianalisa secekap yg mungkin atas kesuntukan masa. perlu tepat, teratur, teliti menyusun maklumat2 yg ade n skill kritikal thinking yg tinggi. then kene provide hujah2 yg agak panjang base on what we’ve learnt related to the case (ehh2 teralih bhs). nvm…kadang2 makan epal&oren bersama kuah rojak utara sedap juga…mulalah semua org merancang plan strategi masing2…kutak terkecuali dalam hal ni. mggu pertama swot vac diisi dengan revision lecture2 yg lepas sambil mencari suasana study yg berbeda at the same time berkunjung ke rumah taulan nun jauh di sana…

masuk minggu kedua, bersama coursemate kesayangan U&N, atas jemputan 3 rakan senegara yg lain kami berenam menubuhkan official study group buat pertama kalinya (juga yg terakhir) utk sem ni. dilakukan semata2 utk brain storming idea utk setiap soalan exam 4 tahun kebelakang. sanggup ke uni dengan TIKET MERAH! (ahh rancangan utk berjimat terganggu) utk memenuhi janji berkumpul pukul 9 pagi. dimulakan dengan berbincang secara ramai2, semua beri respon positif, study grup berkesan!! lepas 2 soalan, dua2 jarum jam selari ke arah utara! wah cepatnyer mase berlalu…kalo dihitung2 satu jam setiap soalan, utk abiskan 10 soalan mau pukul 9/10pm br abis. tukar strategi berbincang: dalam 3 kumpulan kecik setiap kump amik 2 soalan & semua kump prepare utk 2 soalan yg paling susah..strategi berkesan!! dalam mase 2jam berkumpul balik, printkan hasil utk setiap org n bentangkan…wahh mantap2..tak sangka studyku bersama rakan2 lain se-efficient ni…sampai ke malam (note: sunset is at 5:10pm) kami usaha habiskan berbincang semua soalan. tak cukup dgn tu, strategi diteruskan dengan berbincang di alam maya… emailkan soalan2 clarification kpd RL yang kini berada di SF. bertanya grup2 study yg laen ttg findings mereka…tak dapat kuungkap semua taktik yg digunakan. terkedu sejenak berfikir…hurm di flash back kan balik, sungguh2 semua utk prepare for this paper…rugilah kalo tak bersungguh, soalan ape akan keluar dah di brief, hanya org yang berlagak macho jer yg akan amik endah-tak endah…alhamdulillah, semalam Allah memudahkan perjalanan menjawab paper tue, walau tak seberapa mane menjawab (limited time), ku redhai dengan ketentuanMu…ape shj keputusan dariNya ku anggap tu yg terbaik buat tarbiyyah ku…

kehidupan kite kat dunia ni sebenarnya tak jauh bezanya dengan analogi paper DHS td (analogi yg ku hadapi sendiri)…kalo difikir2kan balik (amik 5minit utk muhasabah diri sejenak) kat penghujung kehidupan kite nanti kite dah tau dah wat type of questions yg akan disoalkan kepada kite. “siapa Tuhan kamu?” “siapa nabi kamu?” “apakah agamamu?” “siapa/apakah imam (pegangan dan pedoman) kamu?” “siapa saudara kamu?” rasenya most people wud know these questions yg terinclude dalam talqin yg tok imam bace sebelum jenazah dikebumikan…a critical question for myself and for those who reading this: sejauh mane preparation kita utk hadapi soalan pemeriksa malaikat2 qubur kelak? dah di plan strategikan kah hidup kite utk jawab soalan2 tu? come on… soalan direka lecturer (bc: makhluk Allah) yg hanya menentukan kita pass/fail sem ni kite amik berat & bersungguh2 utk prepare. apekah kedudukan soalan2 ketentuan akhirat antara syurga/neraka yg dtg dari Nya? sudah pasti kedudukannya kite perlu letakkan lebih tinggi…bukan begitu? tepuk dada tanya iman anda…

kurase entry ini panjang lepas abis tulis…masyaAllah kepada mereka yg bermujahadah utk meluangkan masa…diharap dapat sesuatu di sini sebelum mengklik ke laman yg lain…jazakumullah khayr.


Responses

  1. first to comment..
    just wondering at farah’s bloggie..found named tamadhar..click2..hooo..xmo kabo ke kite eh ade wordpress..xmo kwn.. :p

    waiting for ur 2009’s entry!

    • never stop waiting! 09 entry coming soon inshaAllah…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: